Nu börjar juletid och adventsfiranden med allt vad det innebär. Julpynt, julgran, lucia och inte minst ljusstakar. I dessa tider finns det mycket som ska ordnas och det kan för många vara en stressig period.
Brandsäkerhet är inte det första som de flesta tänker på, så här vill vi bidra med en liten checklista för dig som vill vara bättre förberedd. Brandskyddsföreningen ger sina 5 bästa tips för att inte orsaka bränder:
- Var ingen träskalle
- Se till att ljusstakarna inte är gjorda av brännbara material, att de står stadigt och har rätt dimensioner för ljuset.
- Fördela ansvaret
- Den som har tänt ett ljus ansvarar också för att släcka det. Använd gärna påminnelser, som en notis i mobilen eller en lapp på ytterdörren.
- Rensa riskerna
- Se till att inga vackra gardiner, dekorationer eller dukar är placerade nära levande ljus.
- Placera värmeljusen klokt
- Värmeljus som står tätt värmer varandra och kan bli så varma att stearinet antänds. Om det samlas fukt i aluminiumkoppen kan det skapas en ångexplosion som välter ljuset.
- Ha släckutrustningen redo
- Om gardinen fattar eld av ett levande ljus så hinner du inte springa iväg för att leta efter brandsläckaren eller brandfilten t ex i garaget.
- Se till att du vet var släckutrustningen finns och ha den gärna nära till hands. ReinoldMax släckspray är lätt, liten och smidig, vilket gör den praktisk att ha framme där brandriskerna finns. Sparade sekundrar kan göra hela skillnaden för att undvika husbrand.
Vilka är då de vanliga brandorsakerna under julen? Många levande ljus, öppen spis och ljusslingor som använts år ut och år in. Vi börjar med en liten video för att komma i rätt stämning.
De 10 främsta brandriskerna i jul
Nästan alla (96%) tror att den största brandrisken är levande ljus i juletid medan endast 13% tror att det är matlagning, enligt en undersökning från Novus. I själva verket är spisen den största risken! Faktum är att hälften av alla bränder inomhus startar i köket, enligt skadeanmälningar till If.
- Spisen. Även i jul så köket en plats där många bränder uppstår. En kvarglömd påslagen platta eller fett som börjar brinna – orsakerna kan vara många.
- Apparater. Se till att produkterna du använder är CE-märkta. Använd även gärna jordfelsbrytare. Nötta sladdar, kontakter eller glappande funktion – åtgärda eller byt ut. Ta inga risker!
- Levande ljus. Se ovan för tips för att undvika brand med levande ljus.
- Eldstaden. Ha inget antändbart i närheten och använd gärna ett galler. Gnistor kan flyga långt och antända en matta, en fäll, kläder, gardiner eller annat brännbart.
- Skorstenen. Sota regelbundet. Försäkra dig även om att din eldstad är registrerad hos ett av kommunen utsett sotningsdistrikt.
- Spisfläkten. Rensa filtret regelbundet från fett.
- Rökning. Var aktsam på var du slänger fimpar och se till att de är ordentligt släckta. Rök framför allt inte i sängen.
- Tomtebloss, isfacklor, fyrverkerier, svävande lyktor (thailyktor), marschaller etc. Säsongen har ofta många vackra inslag av pyroteknik. Var försiktig och tänk på brandrisken. Marschaller blir exempelvis mycket heta och kan förstöra och antända materialet under.
- Mobilbatterier och andra batterier. Gamla mobiler, surfplattor mm som ligger i skrivbordslådor kan fatta eld helt av sig själva. Ha uppsikt på var du förvarar sådan gammal elektronik så att de inte kan orsaka brand ifall batteriet fallerar.
- Luciafirande med ljuskronor och levande ljus. Vad som är risken förklarar sig själv, men med många ljuskällor och inblandade personer, ofta barn, så gäller det att planera ordentligt och vara beredd ifall det värsta skulle inträffa.